Rövid összefoglaló

Az autizmusról

Tudta, hogy az autizmus az érintettek és családtagjaik életét is súlyosan terheli?

Az autizmus olyan fejlődési zavar amely az egész életívet befolyásolja. Jellegzetes nehézségek mutatkoznak a szociális viselkedés, kommunikáció, a rugalmas gondolkodást és fantáziát igénylő tevékenységek elsajátításában.

Az autizmussal élő személy nem érti jól a másik ember viselkedését: szándékait, közléseit, érzelmeit. A társas, együttműködést igénylő helyzetek kezelése nehézségekbe ütközhet. Saját érzéseit és vágyait is nehezen, vagy szokatlan szélsőséges módon képes csak kifejezni. Beszéde, ha kialakul, gyakran nem kommunikatív. Nehezen alkalmazkodik új és váratlan helyzetekhez. A látszólag jelentéktelen részletek kötik le a figyelmét. Gyakoriak a mozgás furcsaságai: ugrálás, repkedő kézmozgás, valamint az érzékszervi működések ellentmondásai.

Legjobban az egyértelműen látható információk alapján értelmezi a helyzeteket.

Ön szerint hányan vannak?

Nemzetközi adatok szerint az autizmus mindenütt hasonló gyakorisággal fordul elő. A felmérések a gyermekek körében 0,6-1%-os gyakoriságot mutatnak.

Minden megszületett száz gyermek közül egy életét befolyásolja az autizmus.

Békés megyében a fentiek alapján 4000 autista személy él.

Mi okozza az autizmust?

Ma sincs e kérdésre megnyugtató tudományos válasz. Eddig az a legvalószínűbb, hogy egy genetikai sérülékenységen alapuló agyi fejlődési zavar felelős az autizmus kialakulásáért.

Az autizmussal élő személyek többségére jellemző megállapítások.

Az autizmussal kapcsolatos alapvető, magyar nyelven elérhető információkért érdemes felkeresni az Autizmus Alapítvány honlapját:  http://www.autizmus.hu